Synspunkt: Regionsrådsmedlem Lis Jensen

Som medlem af regionsrådet for Enhedslisten siden 2014, har jeg flere gange fået af vide af øvrige medlemmer af regionsrådet, at vi i Enhedslisten er “uansvarlige”! Dette er oftest sagt i forbindelse med, at vi ikke har kunnet stemme for de budgetforlig, der er indgået i perioden. Således ej heller budget for 2018.

Kort fortalt, skal der for at få budgettet til at hænge sammen findes ca 100 mill kr. ved “bedre arbejdstilrettelæggelse og værdi for patienten”.

Det er for os at se ganske urealistisk, eftersom der for hvert eneste budgetår (i hvert fald i den periode, hvor Enhedslisten har siddet i regionsrådet) har været et efterslæb eller “overforbrug”, som det oftest benævnes som, skal indhentes i næste års budget. Og sådan er det også i forhold til 2018. Vi har gang på gang påpeget, at de ansatte ikke kan løbe hurtigere end de har gjort i mange år og at det at have så travlt går ud over arbejdsmiljøet og i sidste ende ud over patienterne og sikkerhed for patienterne.

Og hvor ansvarligt er det lige, det er?

For os i Enhedslisten er det ansvarlighed, at de ansatte har ordentlige arbejdsforhold, så de er i stand til at udføre deres arbejde ordentligt for derved at kunne give patienter og pårørende den behandling og støtte, der er brug for. Det er ganske urimeligt, at ansatte går hjem dag efter dag med dårlig samvittighed over, at de ikke har udført deres arbejde “ordentligt”. Det er ikke de ansatte, der skal have dårlig samvittighed – det er politikerne!

Heldigvis kommer der efterhånden flere og flere tilkendegivelser fra de ansatte på regionens sygehuse om, at “nu er det nok”.

Sidst i Nordjyske den 31. oktober, hvor fællestillidsrepræsentant for regionshospital Vendsyssel Bente Yder bl.a. skriver: “….Vi bliver nødt til at sætte hælene i og sige, at hvis politikerne vil have et sundhedsvæsen, vi kan være bekendt, så er det tvingende nødvendigt, at der kommer ekstra bevillinger NU. Vi kan ikke pege på flere steder, hvor der kan spares, så det giver penge nok til den omprioritering, der er brug for, eller dække det overforbrug, der er”.

Klar tale fra dem, der ved, hvor “skoen trykker” og en tale, som enhver ANSVARLIG politiker burde tage til sig! For ingen kan da blive ved med at tro på, at problemerne løser sig ved at blive ved at skubbe “skidtet” foran sig.

Nej, det er altså på tide, at politikere i regionsrådene råber vagt i gevær og presser regering og Folketing til at få de økonomiske midler, der skal til for at have et ordentligt og ansvarligt sundhedsvæsen.

Er selvfølgelig helt klar over, at det ikke er let. Det er jo nemlig sådan, at både den tidligere og den nuværende regering har tilsluttet sig EU `s Budgetlov (ganske frivilligt!!! – forstå det, hvem, der kan!!) En Budgetlov, der bestemmer, hvilket økonomisk råderum, der er for regioner og kommuner.

Hertil kommer så, at den nuværende regering har gevaldigt travlt med at finde store skattelettelser til dem, der i forvjen har nok!! Beløb på op imod 23 milliarder kr. er der tale om!!

Med så store tal, peger alt jo bare på, at der ER råd til velfærd! Det er udelukkende et spørgsmål om omfordeling og politisk vilje!

Medlem af regionsrådet for Enhedslisten
Lis Jensen,
Rødhus Kirkevej 15,
Rødhus,
9490 Pandrup