Uforståelig lukning af klinik i Ranum

Uforståelig lukning af klinik i Ranum

af Susanne Flydtkjær, regionsrådsmedlem.

Lige så overraskede som borgerne i Ranum blev – lige så overraskede blev flere af os regionsrådsmedlemmer, da vi erfarede, at lægeklinikken i Ranum lukker – og patienterne overflyttes til lægeklinikken i Hornum.

Når overraskelsen var stor blandt flere af os regionsrådsmedlemmer, skyldes det, at vi i regionsrådet har fastlagt politik og retningslinjer for overdragelse af regionsklinikker til almen praksis.

Heraf fremgår det, at når en speciallæge i almen medicin ønsker at overtage en offentlig drevet regionsklinik med henblik på at oprette en privat almen praksis, så skal overdragelsen ske på, hvad vi har besluttet er ”fair vilkår”.

Fair vilkår betyder, at alle rettigheder og aftaler overtages – herunder ansat personale, kontrakter og serviceaftaler – og ikke mindst inventar, klinikudstyr og lejemål – det forventes at den nye læge indtræder i lejekontrakten – eller hvis regionen ejer lokalerne at den nye læge indgår en lejeaftale med regionen.

Det er vist ikke kun Enhedslistens regionsrådsmedlemmer, der forstår dette som, at når en offentlig lægeklinik overdrages til en privat lægeklinik – ja, så fortsætter klinikken som hidtil – nu blot som en privat almen praksis.

Det, vi har overset i ”fair vilkår”, er den lille vigtige sætning – at vedrørende den fysiske klinik – lejemålet – står der, at det vil bero på en konkret forhandling.

Endnu mere uforståeligt bliver lukningen af Ranumklinikken – når det ligeledes er besluttet i regionsrådet. at et væsentligt kriterium ved overdragelse af klinikker er placeringen – hvor der som udgangspunkt ikke kan gives tilladelse til at flytte klinikken, hvor en flytning vil forringe tilgængeligheden for bevægelseshæmmede borgere – alle kan vist forstå, at en længere bustur med skift undervejs forringer tilgængeligheden for alle – og da især for bevægelseshæmmede borgere.

Konsekvensen er, at enhver regionsklinik nu – som i Ranum – ligger på et åbent tag-selv-fad for lægeklinikker i nabobyer – som godt kunne tænke sig at få et par tusind nye patienter – uden at gøre andet end at byde sig til. Taberne bliver borgerne, som mister deres lokale lægetilbud – som i Ranum – og til gengæld får lang transport og busskifte i stedet.

Det er slet ikke i orden – og det skal ændres!