Tandsættet er ikke en del af kroppen i dag, i hvert ikke ifølge vores sygesikringssystem.

Ulogisk og skævt

Tandsættet er ikke en del af kroppen i dag, i hvert ikke ifølge vores sygesikringssystem.

Hvis du brækker armen, kan du gratis tage på hospitalet og blive lappet sammen. Men hvis du derimod skvatter og knækker en tand i et fald, er det af egen lomme, så snart du er fyldt 18 år.

Sygesikringssystemet i dag er både ulogisk og socialt skævt. Jo lavere socioøkonomisk status folk har, jo dårligere tænder har de. Tandsundhed er altså et af de områder, hvor uligheden rammer hårdest pga. den høje brugerbetaling. Vi forslår derfor, at tandplejen gøres gratis for alle borgere i alle aldre.

Sundhedstilstanden i din mund har en klar sammenhæng med sygdomme i resten af kroppen. De første tegn på bl.a. sukkersyge, kræft og forstyrrelser i immunforsvaret kan rent faktisk ses i munden. Flere regelmæssige og forebyggende besøg hos tandlægen vil derfor ikke kun øge den samlede tandsundhed, men vil også mindske udgifterne til nogle af de sygdomme, som fylder betydeligt i sundhedsbudgettet.

Tallene fra Tandlægeforening viser tydeligt hvordan tandsundhed må lægges på hylden og være sidste prioritet. Hele 33 procent af de unge mellem 18-29 dropper regelmæssige tandlægebesøg, men også særligt hos ældre, giver dårlig tandsundhed ofte infektioner i resten af kroppen samt risiko for underernæring pga. smerter, hvilket ofte fører til indlæggelse.

At gøre tandlægen gratis for alle vil altså ikke kun være med til at løfte det asociale tandplejesystem, men vil samtidig løfte den samlede sundhedstilstand for alle borgere, gennem øget forebyggelse til gavn for den enkelte og for samfundsøkonomien.

Vi vil finansiere gratis tandpleje til alle danskere for 7,4 mia. kr. ved at genindføre formueskatten og tilbagerulle de selskabsskattelettelser som SRSF-regeringen uddelte i 2013.

Susanne Flydtkjær, regionsrådsmedlem (EL), Vestre Fjordvej 34, 9000 Aalborg s.flydtkjaer@rn.dk

og Sinem Demir folketingskandidat (EL) i Nordjylland, Peder Lykkes Vej 61, 2300 Kbh. S sinemdemir49@hotmail.com