Hvis du er kontanthjælpsmodtager konfiskerer kommunen straks pengene.

Hvis du er kontanthjælpsmodtager konfiskerer kommunen straks pengene.

Peter Hvelplund, læserbrev i Politiken (i dag 14. september eller i morgen):

Hvis du er almindelig middelklassedansker får du 1200,- i kontantbonus, hvis du stopper med at ryge. Hvis du er kontanthjælpsmodtager konfiskerer kommunen straks pengene.

Det er konsekvensen ved et forsøg som Kræftens Bekæmpelse, sammen med Trygfonden har iværksat i 3 kommuner hvor storrygere får 1200,- i bonus hvis de kvitter smøgerne.
En konkret forespørgsel til en af de deltagende kommuner har bekræftet at en kontanthjælpsmodtager vil få modregnet en sådan bonus i kontanthjælpen.

Det virker temmelig uklogt når vi ved at rygning har en klar social slagside.

Men det nye mantra er også at socialpolitik er blevet til arbejdsmarkedspolitik. Der er efterhånden ingen lidelser eller sociale problemstillinger der ikke kan løses ved at borgere sendes ud på det saliggørende arbejdsmarked. Så kontanthjælpsmodtagerne skal selvfølgelig ikke have gevinst ved at holde op med at ryge. De skal bare begynde at arbejde i stedet. Så kan de holde op med at ryge og få en bonus for det.

Forsøget kan som sådan være udmærket. Men det er et klokkeklart eksempel på den strukturelle ulighed der præger vores samfund.

Middelklassen motiveres gennem bonusordninger, mens kontanthjælpsmodtagere gennem sanktioner skal forstå at de kun tåles og må modtage nådsensbrød.

Derfor er langt de fleste af vores sundhedstilbud målrettet til borgere med social og økonomisk kapital. Uanset om det handler om rygning, kost, stresshåndtering, genoptræning.

De lønsomme – de der kan betale sig – skal repareres. De der ikke har umiddelbar nytteværdi for et profitmaksimerende arbejdsmarked er der ingen fornuft i at spilde ressourcer på.

Det er den kynisme der præger arbejdsmarkeds- og dermed social- og sundhedspolitikken i dag.

Det næste bliver formentlig at kontanthjælpsmodtagere der ryger, automatisk fratrækkes 1200,-. De kan jo bare holde op så de får en bonus.

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

65 − = 60